COVID Omicron Population

VS Plan om de hele wereld te vaccineren zal in duigen vallen

vaccineren

Amerikaans plan om de wereld te vaccineren zal waarschijnlijk mislukken door gebrek aan geld

Van Lucas Leiroz: Hij is een onderzoeker in de sociale wetenschappen aan de Rural Federal University van Rio de Janeiro; geopolitiek adviseur.

In de Amerikaanse plannen lijkt een onverwacht probleem op te duiken. In een recent rapport dat is gepubliceerd door Politico, hebben experts, die bronnen binnen de organisatie citeren, erop gewezen dat het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) bijna geen geld meer heeft om de wereldwijde vaccinatiecampagne te financieren die door de regering Biden voor 2022 is gepland. De situatie zou triest kunnen zijn voor Washington, dat vaccinatie als geopolitieke agenda gebruikt.

Vaccineren

De belangrijkste financieringsorganisatie van Washington voor internationale projecten lijkt de plannen van Joe Biden om vaccinatie op grote schaal over de hele wereld te promoten, niet waar te kunnen maken. Het bureau, dat vorig jaar bijna $ 2 miljard besteedde aan het promoten van de verzending en distributie van doses van het in de VS gemaakte Covid-19-vaccin, heeft nu geen geld meer om de Amerikaanse plannen voor 2022 voort te zetten. De organisatie heeft de laatste tijd geen extra investeringen gekregen van de overheid of private partners en heeft dus weinig geld tot haar beschikking. Het Amerikaanse doel van wereldwijde vaccinatie wordt momenteel geschat op ongeveer $ 7 miljard, een hoge waarde die in de huidige omstandigheden vrijwel onbetaald is aan het bureau.

Anonieme bronnen bij het agentschap meldden dat er de afgelopen weken verschillende ontmoetingen tussen hoge USAID-functionarissen hebben plaatsgevonden om de mogelijke gevolgen van een gedeeltelijke stopzetting van het wereldwijde vaccinatieprogramma te bespreken. De experts van het bureau zijn het erover eens dat zelfs een korte onderbreking van het massavaccinatieprogramma voldoende zou zijn om een ​​nieuwe golf van infecties te veroorzaken in de armste landen met zwakkere gezondheidsstelsels. Het gevolg zou de mogelijke opkomst zijn van een nieuwe variant die uiteindelijk de ontwikkelde landen zou bereiken.

De officiële presentatie door de Amerikaanse regering is echter in directe tegenspraak met de beweringen in het Politico-rapport. Washington blijft beweren dat het over alle middelen beschikt die nodig zijn om de campagne die al is begonnen te voltooien. Tijdens een recente persconferentie zei Perssecretaris Jen Psaki van het Witte Huis: “Er is altijd … een open communicatielijn met leden en leiders over wat mogelijk moet worden gevaccineerd (…)”. Hoewel Psaki probeerde optimistisch te zijn en vertrouwen bij de publieke opinie te wekken, gaf ze geen informatie over de financiering van de campagne.

Daarentegen citeert het rapport persoonlijke getuigenissen van twee anonieme USAID-functionarissen die zeiden: “USAID haalt zijn voet niet van het gaspedaal bij deze inspanning en we onderzoeken wat nodig zal zijn als we blijven samenwerken met onze internationale partners om deze inspanningen voort te zetten. in 2022 (…) “We kunnen niet doen wat we moeten doen als we het geld niet hebben om het te doen. En we mogen het geld dat we al hebben gereserveerd niet gebruiken voor andere humanitaire operaties. Zonder meer geld zal de vaccinatiecampagne aanzienlijk vertragen”.

Te midden van deze oorlog van verhalen zijn de woorden van regeringswoordvoerders zeker de meest twijfelachtige. Voor Washington is het vertrouwen in zijn vermogen om de vaccinatie voort te zetten een kwestie van imago. De regering is een verbintenis aangegaan en moet deze nakomen, dus ze zal zeker blijven beweren dat ze de situatie onder controle heeft, zelfs als dat niet zo is.

De inzet van de regering van Biden is terug te voeren op haar rol in het COVAX-initiatief, een campagne van UNICEF om vaccins te distribueren naar de armste landen ter wereld. In de huidige geopolitiek van vaccins is het helpen van landen die de vaccindoses niet kunnen betalen, een nuttig machtsmiddel geworden. Hoe meer vaccins een machtig land aan arme landen levert, hoe meer internationale invloed het krijgt. Dit is geen liefdadigheidsinstelling, maar een manier van niet-militaire overheersing. Te midden van een proces van afnemende Amerikaanse hegemonie, worden deze alternatieve mechanismen van krachtafname krachtige instrumenten, en dit is de reden waarom Biden zich zo inzet voor de levering van vaccins aan arme landen over de hele wereld.

In de praktijk, als de VS stopt met het leveren van vaccins, zullen andere landen moeten betalen om de ruimte te vullen die USAID heeft achtergelaten. China zal zeker een belangrijke rol spelen, aangezien het het land is dat arme landen het meest steunt bij vaccinatiecampagnes over de hele wereld (hoewel het Westen de Chinese campagnes verwerpt omdat ze de geldigheid van de in het Aziatische land gemaakte vaccins niet erkennen). Een soortgelijk scenario kan worden gezegd over Rusland en Spoetnik V. Voor Washington zou dat betekenen dat het terrein verliest aan zijn grootste geopolitieke rivalen in een ander belangrijk strategisch gebied van de wereld van vandaag – met andere woorden, het zou een ramp zijn voor Amerikaanse plannen.

Nogmaals, de Amerikaanse projecten worden geconfronteerd met de materiële realiteit van het land. Bidens plan om de hele wereld te vaccineren zal waarschijnlijk mislukken en het zal nu onmogelijk worden om beloften aan UNICEF na te komen. Grote westerse farmaceutische bedrijven zouden geld kunnen investeren in USAID om de campagne te ondersteunen, ook uit angst voor Chinese en Russische vaccinuitbreidingen, maar het is onwaarschijnlijk dat de doelstelling van $ 7 miljard op korte termijn zal worden gehaald.

Het wordt aan Washington overgelaten om vast te houden aan zijn rol in de huidige wereldorde en alleen bij te dragen binnen zijn materiële en financiële mogelijkheden. Geen enkel land zal alleen de hele wereld redden of alle arme landen vaccins geven. De oplossing ligt in multilateralisme en samenwerking.

German Language

Related posts

Gegevens Pfizer gehacked en liggen op straat Afgrijselijke vermeldingen

dezeweek2020

Na vaccin kans op hartspierontsteking hoger dan eerder aangenomen

dezeweek2020

Journalistiek is MORSDOOD Mediaconcern vroeg zijn journalisten “de regeringsgezinde lijn” aan te houden over pandemie

dezeweek2020

Leave a Comment