Population

De WAARHEID over Kazachstan

Kazachstan

Kazachstan

Niemand komt er in in Kazachstan, Geen internet geen Tv, geen telefoon. Het heeft alles te maken met een corrupte regering die na 2008 is opgestaan


Klik hier beneden voor de waarheid

kazachstan

Kazachstan


Een draadje met achtergrondinformatie over de situatie in Kazachstan. Ik heb 15 jaar in Kazachstan gewoond als een local, was correspondent voor de Wereldomroep, ben in RTL Boulevard geweest ten tijde van Borat en heb verslag gedaan voor Met het Oog op Morgen. Door Twitter Lammert Bies


In het nieuws wordt voornamelijk gemeld dat de onrust komt door de verhoging van de LPG prijs, maar er is veel meer aan de hand. Direct na de val van de Sovjet Unie heeft Kazachstan zich geprobeerd om te vormen tot een Westers georiënteerde consumptiemaatschappij.


Er kwam wetgeving waarmee investeringen vanuit het buitenland gemakkelijk werden gemaakt. Het Nieuw Burgerlijk Wetboek van Nederland uit 1992 werd gebruikt als basis voor hun nieuwe wetgeving en het pensioenstelsel uit Chili werd gekopieerd.

In Kazachstan zitten ca. 60% van alle bodemschatten van de voormalige Sovjet Unie, en dat, gecombineerd met de nieuwe wetgeving zorgde er voor dat het buitenlandse geld binnenstroomde. Kazachstan raakte in de positie van Nederland toen de gasbel in Slochteren werd ontdekt.


Lonen stegen, welvaart steeg en prijzen stegen, alles aangewakkerd met het geld dat binnenstroomde. Een consumptie-economie ontstond met gemakkelijke kredietmogelijkheden, maar zonder de bescherming zoals we die in Nederland kennen (BKR, zorgplicht enz)


De eerste klap kwam bij de financiële crisis in 2008. Veel bouwprojecten konden niet worden afgemaakt en de regering besloot bouwbedrijven te redden. Burgers die hypotheken hadden afgesloten op huizen die minder waard werden bleven grotendeels in de kou staan.


Na de financiële crisis krabbelde het land weer op, maar de MH17 ramp in 2014 zorgde voor een nieuw probleem. De daaropvolgende sancties van het Westen waren weliswaar gericht op Rusland, maar Kazachstan en Rusland zitten in één douane-unie, dus de klap kwam even hard aan.


De regering gebruikte de door de burgers bij-elkaar gespaarde pensioenpot om gaten te stoppen. Tegelijkertijd ontstond aan de onderkant van de samenleving een strenge Islamistische stroming met geld uit het buitenland.

Deze machabisten, of baradatten (bebaarden) genoemd in de volksmond namen schulden over van voornamelijk mensen in de middenklasse tegen 0% rente, onder voorwaarde dat ze elke vrijdag naar hun gebed zouden komen, in plaats van naar de centrale Moskee.


Dat lijkt een goede deal als je je huis en bezittingen dreigt kwijt te raken en zo kreeg deze stroming voet aan de grond, ondanks pogingen van de regering om dit te stoppen. Het land werd intussen nog steeds geleid door Nursultan Nazarbayev.


Kazachstan


Inmiddels achter in de zeventig, en met mogelijk desastreuze presidentsverkiezingen in het vooruitzicht, maakte Nazerbayev een verrassings-move in 2019 door af te treden en een nieuwe president Tokayev naar voren te schuiven.

Hiermee waren de presidentsverkiezingen van de baan, en was de toekomst van Nazerbayev zeker gesteld. Zelf bleef hij ondanks zijn hoge leeftijd achter de schermen nog aan veel touwtjes trekken. Voor de bevolking veranderde weinig, De situatie werd nog erger met de pandemie


De eerste maanden van de pandemie gaf de regering loonsteun ter hoogte van het minimumloon (ongeveer 90 euro per maand) maar dat was daarna afgelopen. Het land ging door drie grote golven, in juni 2020, april 2021 en Delta in augustus 2021 met nauwelijks nog hulp.


Er zijn in die periode 13 bekenden van mij overleden aan Covid-19. De jongste was 14, onze overbuurjongen. Verder onder meer onze buurman aan de linker zijde, de architect van ons guesthouse, de aannemer van ons guesthouse, zijn moeder en drie buren van mijn schoonouders.


In Kazachstan is wat betreft Delta nu praktisch groepsimmuniteit bereikt, maar tegen een hoge prijs. De bevolking zit nu in de tweede pandemiewinter met weinig overblijvende middelen, torenhoge kredieten, een sluimerende islamgroepering en woede tegen de overheid.


De prijsverhoging van LPG was slechts de lucifer die het lont aanstak. Het kruit lag er al heel lang. In de Westerse media wordt gemeld dat de opstand voornamelijk in Almaty en Mangistau regio is, maar de informatie die ik krijg is dat het in alle steden zeer onrustig is.


Overheidsgebouwen worden bezet en in brand gestoken. Alleen al zeker dertig ambulances zijn in vlammen opgegaan, evenals veel politieauto’s brandweerauto’s en personenauto’s van willekeurige burgers. De regering heeft de situatie niet meer in de hand


Via de president van Armenië hebben ze hulp gevraagd van een samenwerkingsverband van voormalige Sovjet landen en Rusland heeft inmiddels troepen gestuurd. Hoe dit eindigt is nog onzeker. Sociale media zijn volledig afgesloten en internationaal internet werkt sporadisch.


Wat betreft mijn privésituatie, mijn gezin is sinds een half jaar in Nederland, mijn schoonfamilie woont veilig in een bergdorp ver buiten de steden met onlusten, en alles wat wij privé kunnen verliezen zijn stenen en andere bezittingen. Daar komen we wel overheen.


Kazachstan

Related posts

De tijd van Mengele is terug: stopcode van Neurenberg-code

dezeweek2020

Museumplein Politiegeweld

dezeweek2020

OVER MIJN LIJK! OPPERHEER Rutte zegt: “Niets is uit te sluiten Wilt u voor uw leven aan een infuus liggen terwijl er hele goede geneesmiddelen zijn.

dezeweek2020

Leave a Comment