MONDKAPJES: Plastic in maskers aangetroffen in de longen van patiënten

Onderzoek mondmaskers: vindt plastic in maskers in de longen van patiënten

De studie uit Groot-Brittannië ontdekte microplastic deeltjes in het longweefsel van 11 van de 13 patiënten die geopereerd werden.  

Microplastische vezels werden diep in de lagere longen van levende mensen gevonden bij bijna elke persoon die werd bemonsterd in een recent Brits onderzoek.

De studie uit Groot-Brittannië ontdekte microplastic deeltjes – aanwezig in veel COVID-19-maskers – in het longweefsel van 11 van de 13 patiënten die een operatie ondergingen.

Polypropyleen (PP) en polyethyleentereftalaat (PET) waren de meest voorkomende stoffen in de longen.

De microscopisch kleine plastic fragmenten en vezels werden ontdekt door wetenschappers van de Hull York Medical School in het VK. Sommige filamenten waren twee millimeter lang bij patiënten die een operatie ondergingen van wie ze longweefsel bemonsterden.

Het plastic stof en microscopisch afval bestaat uit hetzelfde plastic dat wordt gebruikt om de alomtegenwoordige chirurgische maskers te maken die door honderden miljoenen mensen over de hele wereld worden gedragen, zoals voorgeschreven door regeringen in een poging de verspreiding van COVID-19 te stoppen.

Het materiaal dat het meest wordt gebruikt om deze maskers te maken, is PP — PP-stof is gemaakt van een “thermoplastisch” polymeer, wat betekent dat het gemakkelijk te bewerken en te vormen is bij hoge temperaturen.

Blauwe chirurgische maskers kunnen ook worden gemaakt van polystyreen, polycarbonaat, polyethyleen of polyester, allemaal soorten weefsels die zijn afgeleid van thermoplastische polymeren.

Blauwe wegwerpmaskers zijn te vinden in bijna elke stadsstraat in de ontwikkelde wereld nadat twee jaar van COVID-19-mandaten hebben bepaald dat maskers het grootste deel van de tijd in de meeste binnenomgevingen moeten worden gedragen. Gezonde volwassenen, kinderen, immuungecompromitteerden en ouderen zijn allemaal onderworpen aan maskermandaten.

In maart werden voor het eerst microplastics gedetecteerd in menselijk bloed , wat aantoont dat de deeltjes door het menselijk lichaam kunnen reizen en in organen kunnen worden ingebed. De impact op de gezondheid moet nog worden bepaald.

Onderzoekers maken zich zorgen omdat microplastics menselijke cellen in het laboratorium beschadigen en het is al bekend dat luchtvervuilende deeltjes het lichaam binnendringen en jaarlijks miljoenen voortijdige sterfgevallen veroorzaken.

Masker onder een microscoop. Afbeelding met dank aan EP Vicenzi/Smithsonian’s Museum Conservation Institute en NIST

“Microplastics (MP’s) in de lucht zijn wereldwijd bemonsterd en het is bekend dat hun concentratie toeneemt in gebieden met een hoge menselijke bevolking en activiteit, vooral binnenshuis. Ademhalingssymptomen en ziekte na blootstelling aan beroepsniveaus van parlementsleden binnen industriële instellingen zijn ook gemeld”, aldus de Britse studie. “In totaal werden 39 MP’s geïdentificeerd binnen 11 van de 13 longweefselmonsters… Deze resultaten ondersteunen inademing als een blootstellingsroute voor MP’s uit het milieu, en deze karakterisering van typen en niveaus kan nu realistische omstandigheden voor laboratoriumexperimenten met blootstelling opleveren, met als doel gezondheidseffecten te bepalen.”

“We hadden niet verwacht dat we het hoogste aantal deeltjes in de lagere regionen van de longen zouden vinden, of deeltjes van de grootte die we hebben gevonden”, zegt Laura Sadofsky van de Hull York Medical School in het VK, een senior auteur van het onderzoek. “Het is verrassend omdat de luchtwegen kleiner zijn in de lagere delen van de longen en we hadden verwacht dat deeltjes van deze grootte eruit zouden worden gefilterd of gevangen voordat ze zo diep werden.”

“Deze gegevens zorgen voor een belangrijke vooruitgang op het gebied van luchtvervuiling, microplastics en de menselijke gezondheid”, zei ze.

Het onderzoek gebruikte monsters van gezond longweefsel van naast het longgebied dat was bedoeld voor chirurgie. Het analyseerde deeltjes zo klein als .003 mm groot en gebruikte spectroscopie om plastic soorten te identificeren.

Het gebruikte ook controlemonsters om rekening te houden met het niveau van achtergrondverontreiniging. De studie is geaccepteerd voor publicatie door het tijdschrift Science of the Total Environment .

In een oudere studie die in 2020 werd gepubliceerd, werd gekeken naar de risico’s van het dragen van maskers en het inademen van microplastics. De studie concludeerde:

• Het dragen van maskers brengt risico op inademing van microplastics met zich mee, hergebruik van maskers verhoogt het risico

• Het dragen van N95-maskers levert op de lange termijn het laagste risico op inademing van microplastics

• Het dragen van maskers, met uitzondering van N95, vormt een hoger risico op inademing van microplastics van het streeptype

• Het dragen van maskers vormt een aanzienlijk lager risico op inademing van microplastics van het bolvormige type

• Het dragen van maskers leidt op de lange termijn tot een lager risico op inademing van microplastics

“Chirurgische, katoenen, mode- en actieve-koolmaskers vormen een hoger risico op inademing van vezelachtige microplastics, terwijl alle maskers over het algemeen de blootstelling verminderden wanneer ze onder hun veronderstelde tijd (<4 uur) werden gebruikt”, aldus het onderzoek.

Chris Schaefer is een ademhalingsspecialist en trainingsexpert op locatie gevestigd in Edmonton, Alta. Hij doceert en voert al meer dan 20 jaar ademhalingstests uit met zijn bedrijf, SafeCom Training Services Inc. Zijn klanten zijn onder meer overheidsdiensten, het Canadese leger, Alberta Health Services, onderwijsinstellingen en de particuliere sector. Schaefer is een gepubliceerde auteur en een erkende autoriteit op het gebied van ademhalingstoestellen en maskers.

De Western Standard vroeg Schaefer of hij geloofde dat chirurgische maskers van het type dat door miljoenen Canadezen en mensen over de hele wereld wordt gebruikt, een aanzienlijk risico inhouden op inademing van microplastic door de maskers zelf. Hij begon met te verduidelijken dat de gezichtsbedekking die in het algemeen een ‘masker’ wordt genoemd, in feite helemaal geen masker is.

Schaefer verwijst naar COVID-19-gezichtsbedekkingen als ‘ademhalingsbarrières’.

Onderzoek mondmaskers:

“Wat door deze hele COVID-19-agenda in ziekenhuizen en door het grote publiek is opgelegd, zijn geen maskers. Ze voldoen niet aan de wettelijke definitie [van een masker]’, zei Shaefer. “Een [juist] masker heeft ademhalingsopeningen voor mond en neus ontworpen om gemakkelijk en moeiteloos ademen te garanderen. Zowel over de mond als over de neus wordt een adembarrière gesloten. En door dat te doen, vangt het koolstofdioxide op dat je uitademt, dwingt het je om het opnieuw in te ademen, wat een verlaging van je ingeademde zuurstofniveaus veroorzaakt en overmatige koolstofdioxide veroorzaakt. Ze zijn dus niet veilig om te dragen.”

Maskerbegeleiding van Alberta Health Services

Schaefer was nadrukkelijk toen hem werd gevraagd of hij geloofde dat de chirurgische maskers die algemeen worden gebruikt, ingeademde microplastics afstoten.

“Voor zover het iemand ertoe kan brengen de polypropyleenvezels in te ademen die worden gebruikt om dit te maken en synthetische polymeren die worden gebruikt om de filtratie van deze apparaten te maken – absoluut. Pak een schaar en knip er een open. Je kunt zien dat tussen de twee hoofdbedekkingen die inkapselen, deze losse vezels wegbreken. Ze raken los van de hoes zelf, gewoon door normale slijtage en de opwinding van het op- en afdoen,’ zei Schaefer.

“Door de warmte en het vocht dat het opvangt, wordt de afbraak van die vezels kleiner. Absoluut, mensen inhaleren [microplastic deeltjes]. Ik heb de afgelopen twee jaar zeer uitgebreid geschreven over de gevaren van deze ademhalingsbarrières, ik heb de afgelopen twee jaar met wetenschappers [en andere] mensen gesproken over mensen die de vezels inademen. Als je het gevoel krijgt dat je een klein beetje kattenhaar hebt gekregen, of een soort irritatie achter in je keel nadat je ze hebt gedragen,’ zei Schrieffer. “Dat betekent dat je de vezels inademt.”

Schaefer zei dat we zullen moeten wachten om de langetermijneffecten van het inademen van microplastics uit maskers te zien.

“Dus we weten dat mensen de vezels inademen. Wat de risico’s zullen zijn, wat de effecten zullen zijn – het kan van alles zijn – maar het kan zeker longontsteking veroorzaken en kan een ontsteking van het hele lichaam veroorzaken. Absoluut, ‘zei Schäfer.

“Dit is niet normaal. Iedereen die normaal gesproken zou worden blootgesteld aan elk type synthetische polymeren of polypropyleenvezels [in een beroepsomgeving] zou goedgekeurde ademhalingsbescherming moeten dragen. Deze ademhalingsbarrières zijn geen ademhalingstoestellen. Deze vezels worden afgebroken tot tussen de 0,2 mm en de grote zijn vijf mm. Dus ze zijn volledig inhaleerbaar, ze breken heel klein af en, nou ja, wat dat met mensen gaat doen in de vorm van longfunctie – evenals overbelasting van de toxiciteit in hun lichaam – ik denk dat we zullen weten in een paar jaar.

Hoewel in de laatste studie het vermogen van de maskers werd beoordeeld om binnenkomende microplastics uit de omgeving te filteren, werd in de studie niet beoordeeld of deeltjes werden afgestoten door de constructie van de maskerstof zelf aan de andere kant – deeltjes die de longen van een drager zouden binnendringen.

Amanda Brown is een verslaggever bij de Western Standard abrown@westernstandardonline.com Twitter: @WS_JournoAmanda Lees ook http://t.me/onwijsoneerlijk


Onderzoek mondmaskers

Related posts

Nieuw wereldwijd vaccinrapportagesysteem om covid-vaccinatieschade en verwondingen op te sporen

dezeweek2020

China en Franse pers zeggen: De VS is alleen uit op eigen voordeel in de Oekraïne-Oorlog

dezeweek2020

DUIVELS OP AARDE

dezeweek2020

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More